CLOU architects repurpose boiler room into an airy gallery in Taiyuan.

Originally built in 1982, CLOU architects repurpose and transform this industrial boiler room into a public gallery in Taiyuan, china. In 2016, the building was stripped of its original structure and was finally converted into a showroom. Additionally, the 2000 sqm building includes a library, reading room, conference centre and a café, making it a target for all audiences.

Previously dark and cavernous, CLOU architects open up the structure of the boiler room using a combination of transparent and translucent glass brick in order for the building to harbour light. Glass bricks, readily available, were an ideal choice of façade material, given the breakneck speed of the renovation, and the desire to maximize the transformation with minimal means. The opacity of the glass walls changes gradually throughout the day depending on the position of the sun, while at night, strong LEDs light up the walls creating a red lantern effect.

The black and white columns embellish the structure and provide the spatial framework for the main hall. To create a bright and airy ambience, the architects use white terrazzo flooring, Venetian plasters walls, chrome light boxes and ceilings with Barrisol surfaces. The white finishes amplify the natural daylight that is radiated throughout the façade.

CLOU通过对锅炉房的二次利用将其改造为太原的一个展示中心。

原工业锅炉房建于1982年,CLOU2016年将之前的原有结构去除,并最终将其改造为一个 2000平米的展示中心,其中包括图书馆,阅览室,会议中心和咖啡厅等功能,从而满足大众多样化的不同需求。

CLOU通过透明与半通透的玻璃砖结合,将锅炉房原有黑暗封闭的空间体量打开,使更多的自然光进入到室内。用作立面材料的玻璃砖,成为了紧张工期的理想材料,同时达到了用简洁的手法实现最大转变的目的。玻璃砖立面白天随着太阳的变化消隐在城市的肌理中,在夜晚建筑的室内灯光照亮玻璃砖立面,创造了“红灯笼”一般的视觉效果。

主厅内黑色和白色的柱子突出了空间感,创造了一个整体的结构框架。地面的定制水磨石,墙面的威尼斯涂料以及吊顶上镜面不锈钢和张拉膜组合而成的灯箱,无一不创造出一种明亮通透的氛围。白色的室内空间与透过立面的柔和自然光线相得益彰。

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Vanke

  • © Vanke

  • © Vanke

  • © CLOU architects

  • © CLOU architects

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

  • © Shuhe

The Cube

长风街售楼处