Shoukai Vanke in Beijing’s Daxing district has little historic resonance but uses a park and circulation routes as the core of 154,000 of development around and within it. Daxing is being planned as the gateway to the city from a proposed airport, and has a masterplan which proposes a 1.5km long green belt.

CLOU turns one end of this landscape strip into a garden programmed with amenities and activities using both natural and artificial features, pierced by routes between the retail and hotel tower on the south, and more retail and offices to the north. Circulation routes as well as programmed or informal activities help to animate the park.

To the South of the park the mixed use development is composed of a 20,000 sqm large shopping mall, a 124 meter tall office tower as well as a 63 meter tall serviced apartment tower.

Text above by Jeremy Melvin, Architectural Review 2015

Lift cores, staircases, vestibules and back of house corridors are the life- and supply lines of a well-functioning shopping mall. In a deliberate strategy CLOU has partly exposed these supply lines to the exterior which excludes them from the overall GFA count resulting in an area gain of 1300 sqm. The additional 1300 sqm were deployed as terraces around the atrium to serve as typical gathering spaces (square, market place, balcony and promenade). Escalators and walkways weave them into a three dimensional urban pedestrian network creating an extension of the public domain within the shopping mall.

The mixed use ensemble embedded in a landscape designed by BAM (Ballistic Architecture Machine) encourages voluntary discovery and a dynamic experience.

首开 万科位于北京大兴,伴随着拟议机场的推进,大兴被定位为从新机场进入市区的门户。新的总体规划还包含一条1.5公里的城市绿带,该地区本身并没有悠久的历史文脉可供追溯,因而这个154,000平方米的综合体开发将以绿带尽端的一个城市公园为中心,由经过精心布局的人行流线加以联系。

CLOU希望这个位于景观带端头的公园可以为公众提供各种活动设施和场所。公园中各种自然景观和人工场景被联系南北两侧商业、酒店和写字楼的人行步道串联起来。整条人行流线,以及在人行流线上发生的有组织的活动和非正式的事件一起,共同让这个公园焕发出生机和活力。

公园南侧的综合体开发包括一栋20,000平方米的商场、一栋124米高的写字楼和一栋63米高的服务公寓。

以上撰文Jeremy Melvin2015 建筑评论

电梯、楼梯、前厅和后勤通道一起,是一个运作良好的商场的生命线和补给线。经过深思熟虑之后,CLOU将部分后勤和疏散设施置于室外,从而置换出1300平方米建筑面积用于租赁和销售。这额外的1300平方米被设置为室内中庭周围的休憩平台,作为典型的聚会场所加以利用,包括小广场、集市、露台和长廊。自动扶梯和商业连廊再将这些平台编织成一个三维城市步行网络,成为商场内部公共区域的延伸。

中心公园的景观由 BAM(百安木事务所)设计,意在鼓励人们自主参与并发现其中的乐趣,给人们带来富有生气和活力的体验。

Shoukai Vanke Daxing

首开万科 大兴