Thaihot City Plaza in the eastern Chinese city of Fuzhou, lies on a fault line between the traditional grain of small scale alleyways and far larger developments including a series of residential towers.

CLOU saw how the new mall, despite its 100,000 sqm size, could help to mediate this paradigmatic clash between two scales, and demonstrate how a new building can catalyze, contribute to, and even contain elements of its public realm.

Its faceted form conceals its whole volume from any single point, but its two main facades have very different characteristics. One, facing the road, has digital animation which can be taken in at speed, while the other introduces windows and vertical circulation routes to restaurants and cinemas at high level, so creating engagement between the building and people – and people with each other.

This façade and the space in front of it have a 24 hour life, in contrast to the 12 hour day of the mall itself, picking up on the life as well as the scale of the traditional urban grain.

Text by Jeremy Melvin, Architectural Review 2015

泰禾广场地处中国东部的城市福州,位于一系列大型住宅楼的开发区和传统阡陌小巷的断层之间。尽管该项目建筑面积有10万平方米之巨,CLOU认为通过设计,这个新商场能够平衡以上两种差异悬殊的城市范式之间的冲突,以实际行动证明一栋新建筑可以如何促进、推动甚至容纳城市公共区域职能。在任何视点看来,泰禾广场都是一个将内部层次包藏其中的多面体,但它的两个主要立面还是显示出大异其趣的特性。面向道路的一面,行进中的人们可以捕捉到上面的数字动画;而另一个立面则在空中展示橱窗、餐厅及影院的垂直流线循环——这两种方式实现了建筑与人、人与人的有机连接。相比常规商场的12小时购物活动,这种外观和空间设计创造了一种新的24小时生活方式, 使生活及传统城市的活动层次上升到一个新的维度。

撰文Jeremy Melvin2015 建筑评论

City Plaza Fuzhou

福州城市广场